Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
05.02.2018. | paraolimpijske igre

XII. Zimske Paraolimpijske igre 2018: 7 hrvatskih sportaša u Pyeong Changu

Čak sedam hrvatskih sportaša nastupit će na XII. zimskim paraolimpijskim igrama koje će se od 9. do 18. ožujka održati južnokorejskom Pjongčangu. Petorici "sigurnih" paraolimpijaca, koji su ispunili norme, priključili su se u ponedjeljak skijaš Lovro Dokić i nordijac Antun Bošnjaković koji će u Južnu Koreju otputovati zahvaljujući pozivnici Međunarodnog paraolimpijskog odbora.

ZAGREB, 5. veljače 2018. (Hina) - Čak sedam hrvatskih sportaša nastupit će na XII. zimskim paraolimpijskim igrama koje će se od 9. do 18. ožujka održati južnokorejskom Pjongčangu gdje će se natjecati u alpskom i nordijskom skijanju te snowboardu.

Petorici "sigurnih" paraolimpijaca, koji su ispunili norme, priključili su se u ponedjeljak skijaš Lovro Dokić i nordijac Antun Bošnjaković koji će u Južnu Koreju otputovati zahvaljujući pozivnici Međunarodnog paraolimpijskog odbora pa će tako boje Hrvatske u Pjongčangu braniti rekordan broj sportaša.

U alpskom skijanju, po treći put će nastupiti Zimskim PI u sjedećoj konkurenciji Dino Sokolović, dok će Damiru Mizdraku, koji se natječe u konkurenciji slijepih i slabovidnih, ovo biti drugi nastup na Zimskim PI.

Sedamnaestogodišnja Eva Goluža, koja će se natjecati u konkurenciji slabovidnih skijašica, te 16-to godišnji Lovro Dokić, koji će nastupiti u konkurenciji stojećih skijaša, bit će najmlađa sportašica i sportaš na Igrama u Pjongčangu.

Po prvi put na Zimskim PI Hrvatska će imati predstavnike u nordijskom skijanju i snowboardu. Josip Zima nastupit će u disciplinama sjedećih nordijaca u cross country - 15 km te cross country - sprintu, dok će Antun Bošnjaković nastupit u disciplini skijaško trčanje - sprint za stojeće nordijce. Snowboardaš Bruno Bošnjak nadmetat će se u banked slalomu i snowboard crossu.

Hrvatska paraolimpijska reprezentacija otputovat će u Pjongčang 2. ožujka, a svečana ceremonija otvaranja Igara održat će se 9. ožujka na Olympic stadionu na kojem će u petak biti otvorene i Zimske olimpijske igre.

Skijanje osoba s invaliditetom u Hrvatskoj započinje 1960. godine u Mrkoplju gdje entuzijasti, slijepe i slabovidne osobe, započinju sa samostalnom obukom na blagim padinama skijaškog terena Čelimbaša, dok organizirani počeci skijanja osoba s invaliditetom u samostalnoj Hrvatskoj započinju 2000. godine.

Prvo sudjelovanje na velikim natjecanjima slijedi 2001. na utrkama IPCAS Europskog kupa.

Prvi put na Zimskim paraolimpijskim igrama nastupamo u Salt Lake Cityju 2002. godine na kojima Tomislav Zadro osvaja 10. mjesto u slalomu za stojeće.

Na Igrama u Torinu 2006. Hrvatsku predstavlja Zlatko Pesjak, dok u Vancouveru 2010. nastupaju u slalomu i veleslalomu stojećih Zlatko Pesjak i Mario Dadić. U sjedećoj konkurenciji prvi put nastupa Dino Sokolović te slabovidna Nikolina Šantek.

U Sočiju 2014. hrvatske boje branili su Dino Sokolović te u konkurenciji slijepih i slabovidnih Damir Mizdrak.

Web stranica Pyeong Chang 2018:

https://www.paralympic.org/pyeongchang-2018

Ostale novosti Sve novosti