Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
25.04.2018. | atletika

Upoznajte Sloupa i saznajte tko stoji iza svjetskog rekorda

Matija Sloup jedan je od troje hrvatskih paraolimpijaca koji drže svjetski rekord u atletskoj disciplini. Osim što je naš paraolimpijac rekorder u bacanju diska on je i motivator koji svojim stavovima potiče osobe s invaliditetom da se okušaju u sportu i pronađu svoj paraolimpijski duh. Njegova sljedeća postaja je Hrvatsko ekipno prvenstvo u atletici koje će se održati ove nedjelje u Vinkovcima.

Matija Sloup jedan je od četvorice hrvatskih paraolimpijaca koji drže svjetski rekord u atletskoj disciplini. Osim što je naš paraolimpijac rekorder u bacanju diska on je i motivator koji svojim stavovima potiče osobe s invaliditetom da se okušaju u sportu i pronađu svoj paraolimpijski duh. Njegova sljedeća postaja je Hrvatsko ekipno prvenstvo u atletici u Vinkovcima koje će se održati ove nedjelje na stadionu Cibalia.

Jedna od najvažnijih stvari u životu je potpora koju nam pružaju bliske osobe. Matija Sloup svoju je potporu našao u svima koji ga okružuju - obitelji, prijateljima i svojoj dugogodišnjoj djevojci.

Osim prijatelja i obitelji koji su mi zaista velika potpora, imam i prelijepu djevojku s kojom sam 3 i pol godine u vezi, dosta svog slobodnog vremena provodim upravo s njom i ona mi je potpora koju zaista cijenim.

Svjetski rekorder naglašava kako je jedna od najvažnijih osobina biti zaista svoj, a kroz svoje sportske uspjehe jednoga dana želi nekome postati uzor i pokretačka snaga.

Ne smatram se posebno drugačijim od ostalih osoba. Jednak sam svima po svojim mogućnostima, a na meni je da ispunim svoj potencijal najbolje što mogu. Ako mi netko zadaje problem ili me maltretira na neki način, ja to pristojno ignoriram. Mislim da sam bolji od toga da o mojim mogućnostima sude ljudi koji me ne poznaju.

Naš paraolimpijac vidi medije kao ključne prenositelje uspjeha paraolimpijaca, ali isto tako smatra da svi koji imaju mogućnost da u svojem okruženju prošire vijest o paraolimpijskom svijetu.

Mediji su jako važni u stvaranju jednakosti paraolimpijskog sporta s olimpijskim. Svaki sportaš se jednako trudi i daje sebe svome sportu, a sportaši s invaliditetom možda još i više jer oni moraju prijeći preko prepreka na kojima mnogi posustaju.

Kada vidim ili čujem za osobu s invaliditetom, a uz to prepoznam potencijal ili želju, pokušavam o toj osobi saznati što više te joj približiti svijet paraolimpijskog sporta. Za sada sam potaknuo dvije osobe i malo je reći da sam strašno ponosan na njihove uspjehe.

Matija Sloup paraolimpijsku atletiku vidi kao sport koji predstavlja snažan duh sportaša koji nakon operacija, životnih trauma, prometnih nesreća i dalje hrabro guraju naprijed.

Biti toliko jak u glavi i podići sebe iz neke užasne situacije, truditi se, trenirati i naposljetku premostiti sve barijere koje su bačene pred nas - to jasno pokazuje poseban duh srčanih osoba koje se nikada ne predaju.

Naš paraolimpijac zaista je pozitivna i vedra osoba s mnogo želja i ciljeva, a sada mu je naravno sljedeći korak svjetski rekord u bacanju kugle. Ono što nam Matija svima poručuje je da - uz dovoljno žrtve i hrabrosti, svi mogu nadmašiti očekivanja i razbiti granice koje nam je netko drugi postavio.

Izvor: HPO

Ostale novosti Sve novosti