Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
12.02.2016. | općenito

Ristoski i Budetić najbolji sportaši u 2015. godini

Osvajačica zlatne medalje u troskoku i srebrne u skoku u dalj na Svjetskom prvenstvu u Dohi Mikela Ristoski, te osvajač zlatne medalje u bacanju koplja na istom natjecanju Branimir Budetić proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom za 2015. u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO).

ZAGREB, 11. veljače 2016. Osvajačica zlatne medalje u troskoku i srebrne u skoku u dalj na Svjetskom prvenstvu u Dohi Mikela Ristoski, te osvajač zlatne medalje u bacanju koplja i vlasnik novog svjetskog rekorda na istom natjecanju Branimir Budetić proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom za 2015. u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO).

Svečanost proglašenja je održana u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma uz nazočnost predsjednika Sabora Republike Hrvatske Željka Rainera, premijera Tihomira Oreškovića, izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Tomislava Madžara, ministra znanosti i sporta Predraga Šustara, ministrice rada i mirovinskog sustava Nade Šikić, predsjednika HOO-a Zlatka Mateše, gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, te niza uglednika iz javnog i društvenog života Zagreba i Hrvatske.

Ristoski je u Dohi pobijedila u troskoku s novim svjetskim rekordom 11,67, dok je skoku u dalj bila druga s rezultatom 5,63 metara. Sjajnu godinu hrvatska atletičarka je potvrdila i pobjedama u troskoku i na 100 metara na INAS igrama u Ekvadoru. Zanimljivo, Ristoski je u Ekvadoru pobijedila s rezultatom 11,81 m što je najduži skok svih vremena. Nažalost, svjetski rekord nije priznat jer na Igrama nije bilo uređaja za mjerenje vjetra. Ipak, u Dohi je stigla do novog zlata i svjetskog rekorda.

"Mogu biti zadovoljna godinom koja je iza mene. Bilo bi sjajno kada bi to ponovila i ove godine na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru," kazala je 25-godišnja pulska atletičarka s intelektualnim teškoćama koja je 2012. na POI u Londonu osvojila broncu u skoku u dalj.

Sjajnu godinu imao je i Branimir Budetić koji je u svibnju na IBSA igrama za slijepe i slabovidne sportaše u Seoulu postavio europski rekord u bacanju koplja (60,54) u kategoriji F13, a potom u listopadu na svjetskom prvenstvu u Dohi osvojio zlato s novim svjetskim rekordom (65,72, F13). Budetić je na PI u Pekingu 2008. senzacionalno osvojio srebrnu medalju sa svega 18 godina. Četri godine kasnije na PI u Londonu je bio treći, a ove godine će u Rio de Janeiru imati priliku postati prvi hrvatski sportaš koji je osvojio medalje na trima olimpijskim ili paraolimpijskim medaljama uzastopce.

"Nadam se kako ću u Brazilu upotpuniti kolekciju medalja. Do sada sam osvojio broncu i srebro, te bi bilo lijepo kada bi osvojio i zlato. Međutim, znam da mi u Riju neće biti lako",kazao je hrvatski paraolimpijac.

Za najbolju ekipu izabrane su stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić koje su na Europskom prvenstvu u danskom Vejleu osvojile zlato. Najuspješniji stručni djelatnik u 2015. je Ante Pavković, trener Branimira Budetića. Priznanje za mlade i nadarene sportaše dobili su plivači Mihovil Ninčević i Antonija Radoš, stolnotenisač Nino Baša, atletičar Matija Sloup, te judašica Lucija Brešković. Za najboljeg sportaša u neparaolimpijskim sportovima proglašen je Stjepan Đunđek, novi svjetski rekorder i osvajač zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne sportaše u slovačkoj Rakovici. Najbolja sportašica u neparaolimpijskim sportovima je kuglačica Petra Deša koja je na SP-u za slijepe i slabovidne osvojila zlato uz svjetski rekord u B1 kategoriji.

Dobitnici priznanja za doprinos medijskoj promociji sporta osoba s invaliditetom su IN portal, te Dragan Balić, urednik informativnog programa Jabuka TV. Priznanje za dugogodišnji uspješni rad u sportu osoba s invaliditetom dodijeljen je Tomi Gnječu (Sportski savez osoba s invaliditetom Đurđevac), Ivan Špehar (Športska udruga slijepih Osijek), te Željka Kapaš Zembić (Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom).

Grad Varaždin, Varaždinska županija i Opća bolnica Varaždin dobitnici su posebnog priznanja HPO-a za pomoć u organizaciji "Europskih igara mladih za sportaše s invaliditetom", dok je Građansko streljačko društvo Osiojek 1784. dobilo priznanje za pomoć u organizaciji IPC Svjetskog kupa u streljaštvu 2015. Osijek.

"Vi ste svladali prepreke o kojima drugi sportaši niti ne razmišljaju", kazao je predsjednik Sabora Reiner, dodavši kako rezultati sportaša sa invaliditetom izazivaju poštovanje, radost i divljenje.

Premijer Orešković je naglasio kako paraolimpijci dokazuju da trud, upornost i vjera mogu pomaknuti sve granice.

"Za vas ne postoji riječ - ne mogu. Nikakvi razlozi i prepreke ne mogu vas spriječiti da dođete do cilja. Potvrdili ste vrijednost i snagu hrvatskog sporta osoba s invaliditetom`, naglasio je premijer Orešković.

"Sportaši s invaliditetom u protekloj su godini nastupili na 66 međunarodnih natjecanja na kojima su ukupno osvojili 220 medalja od toga 88 zlatnih, 69 srebrnih i 63 brončanih. Na svjetskim i europskim prvenstvima osvojene su 34 medalje od toga 17 zlatnih, osam srebrnih i devet brončanih," kazao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić naglasivši kako je HPO protekle godine organizirao i dva velika međunarodna natjecanja - Europske igre mladih za osobe s invaliditetom u Varaždinu i IPC Svjetskog kupa u streljaštvu u Osijek.

Kompletanu snimku video prijenosa pogledate na: http://sport.hrt.hr/

Tekst i Foto: HINA

Ostale novosti Sve novosti