Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
02.03.2018. | skijanje

Predstavljena hrvatska paraolimpijska reprezentacija za PyeongChang 2018.

Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) predstavio je u četvrtak na novinarskoj konferenciji u hotelu Antunović hrvatsku reprezentaciju koja će nastupiti na 12. zimskim paraolimpijskim igrama (ZPOI) koje će se od 9. do 18. ožujka održati u korejskom PyeongChangu.

Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) predstavio je u četvrtak na novinarskoj konferenciji u hotelu Antunović hrvatsku reprezentaciju koja će nastupiti na 12. zimskim paraolimpijskim igrama (ZPOI) koje će se od 9. do 18. ožujka održati u korejskom Pjongčangu.

Hrvatske boje u Južnoj Koreji branit će rekordnih sedam sportaša u tri sporta, alpskom i nordijskom skijanju te u snowboardu. Na ZPOI će nastupiti alpinci Dino Sokolović, Damir Mizdrak, Lovro Dokić i Eva Goluža, nordijci Josip Zima i Antun Bošnjaković, te u snowboardu Bruno Bošnjak.

Hrvatsku zastavu na svečanom otvaranju nosit će 17-godišnja slabovidna alpska skijašica Eva Goluža.

U Pjongčangu ćemo peti put nastupiti na zimskim paraolimpijskiom igrama. Debitirali smo u Salt Lake Cityju 2002. godine i do sada smo na zimskim igrama imali ukupno sedam sportaša i svih sedam su bili skijaši. Međutim, reprezentacija koja putuje u Koreju ima sedam članova u tri sporta, što je veliko korak naprijed, kazao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Kovačić, koji je proteklog vikenda izabran za novog/starog predsjednika HPO-a, naglasio je kako će ovu reprezentaciju predvoditi skijaš Dino Sokolović, kojem će ovo biti treći nastup na ZPOI. Mizdraku će ovo biti druge zimske paraolimpijske igre, a svi ostali će debitirati na najvećem natjecanju za sportaše s invaliditetom.

Želim da naši sportaši budu odlučni i hrabri, jer sreća prati hrabre, dodao je predsjednik HPO-a.

Najviše se očekuje od Dine Sokolovića koji je prije četiri godine u Sočiju bio korak do medalje u konkurenciji sjedećih skijaša. Sokolović je nakon prve vožnje slaloma uvjerljivo vodio, no u drugoj vožnji je pogriješio i izletio sa staze.

Nadam se da se neće ponoviti Soči. Idem u Koreju bez pritiska i nadam se dobrom plasmanu. Daj bože da se vratim s kojom medaljom, kazao je Sokolović dodavši: U Koreji nas očekuju bolji vremenski uvjeti nego što je to bilo u Sočiju. I staza će biti daleko bolja što je odlična vijest.

Za Damira Mizdraka će Pjongčang biti druge paraolimpijske igre. U Sočiju je u konkurenciji slijepih i slabovidnih sportaša osvojio 12. mjesto u slalomu.

Velika je čast što ću imati priliku branit boje svoje zemlje. U Sočiju sam bio autsajder i tamo sam stjecao iskustvo. Sada se nadam da ću odvoziti svoje najbolje vožnje, kazao je Mizdrak koji će nastupiti s vodičem Lukom Debeljakom.

Po prvi put na zimskim POI Hrvatska će imati predstavnike u skijaškom trčanju i snowboardu. Josip Zima nastupit će u disciplinama sjedećih nordijaca u cross country - 15 km te cross country sprintu, dok će Antun Bošnjaković nastupiti u disciplini skijaško trčanje sprint za stojeće nordijce. Snowboardaš Bruno Bošnjak nadmetat će se u banked slalomu i snowboard crossu.

Maštao sam da ću jednog dana nastupiti na olimpijskim igram, a moj san je pokvarila nesreća. Sve je propalo, no sada se vratilo i nastupit ću na paraolimpijskim igrama, kazao je Bošnjak koji je bio i korak do plasmana na olimpijske igre u Torinu. Međutim, na jednoj od kvalifikacijskih utrka se teško ozlijedio slomivši vratnu kralježnicu te je ostao paraliziran. Po završetku četverogodišnjeg oporavka uspio je prohodati. No, Bošnjak se još jednom teško ozljeđuje prilikom pada s bicikla, kada su mu stradala dva kralješka. Unatoč svemu, Brunina želja za natjecanjem u snowboardu je bila jača.

Premijeru na ZPOI imat će i Antun Bošnjaković i Josip Zima.

U reprezentaciji je sjajna atmosfera i svi jedva čekamo polazak. Ne očekujem previše od nastupa u Koreji jer će to biti moje prvo veliko natjecanje i idem po iskustvo. Moj cilj su iduće zimske paraolimpijsjke igre u Pekingu gdje želim osvojiti medalju, najavio je samouvjereni Toni.

Hrvatska paraolimpijska reprezentacija otputovat će u Pjongčang 2. ožujka, a svečana ceremonija otvaranja Igara održat će se 9. ožujka na Olympic stadionu na kojem je bilo otvaranje i zatvaranje zimskih OI.

HRVATSKI PARAOLIMPIJCI:

SKIJANJE (4)

Dino Sokolović, Damir Mizdrak, Lovro Dokić, Eva Goluža

SKIJAŠKO TRČANJE (2)

Josip Zima, Antun Bošnjaković

SNOWBOARD (1)

Bruno Bošnjak

foto i tekst: HINA

Video o predstavljanju :

HRT Sport: http://sport.hrt.hr/432624/predstavljena-hrvatska-paraolimpijska-reprezentacija-za-pjongcang

Dnevnik Nova TV:

https://gol.dnevnik.hr/clanak/ostali_sportovi/predstavljena-hrvatska-paraolimpijska-reprezentacija-za-pjongcang---508511.html

RTL:

https://vijesti.rtl.hr/video/sport/259581/rekordan-broj-paraolimpijaca-predstavlja-hrvatsku-na-zoi-u-pjongcangu/

Ostale novosti Sve novosti