Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
06.03.2017. | parastreljaštvo

Predstavljamo Saveze - Hrvatski streljački savez osoba s invaliditetom

Hrvatski streljački savez osoba s invaliditetom (HSSOI) osnovan je 2006. godine. Klubovi članice HSSOI-a dolaze iz 11 hrvatskih gradova, a od mogućih 6 nastupa hrvatski strijelci čak su 5 puta nastupali na Paraolimpijskim igrama. O uspješnoj povijesti, ali i o planovima za budućnost razgovarali smo s predsjednikom Saveza Mariom Sačerom.

Hrvatski streljački savez osoba s invaliditetom osnovan je 2006. godine. Redovnih članica Saveza ima 12, a pridružene su 3 članice. Klubovi članice HSSOI-a dolaze iz 11 hrvatskih gradova, a od mogućih 6 nastupa hrvatski strijelci čak su 5 puta nastupali na Paraolimpijskim igrama. O uspješnoj povijesti, ali i o planovima za budućnost razgovarali smo s predsjednikom Saveza Mariom Sačerom.

Koje su karakteristike vašeg sporta? Koliko kategorija postoji u streljaštvu i tko ih određuje?

Streljaštvo je zanimljiv sport u kojem do izražaja dolaze disciplina, koncentracija, disanje, okidanje, preciznost te dosta drugih složenih elemenata koji doprinose postizanju vrhunskih rezultata. Nadalje, streljaštvo je individualni sport, prema tome do izražaja kod svakog pojedinca dolazi želja za što boljom izvedbom navedenih segmenata kako bi se postigao što bolji pogodak, a samim time i rezultat.

Kategorije u streljaštvu osoba s invaliditetom su: R4- stojeći stav zračna puška, R3 i R5- ležeći stav zračna puška, P1 i P2 zračni pištolj. Tu su još i kategorije u malokalibarskoj pušci i pištolju P3, P4, R6, R9. Također, imamo i klasifikaciju o stupnju invalidnosti kao što su SH1, SH2, dok u nacionalnom programu streljaštva za osobe s invaliditetom imamo klasifikacije SH0 I SHŽ radi promoviranja ovog zahtjevnog sporta.

Po čemu se razlikujete od drugih sportova i zašto biste preporučili osobama s invaliditetom da se počnu baviti upravo streljaštvom?

Gađanje puškom je zahtjevan i kompleksan sport. Centar je promjera jedan centimetar na 50 metara udaljenosti, a samo jedan milimetar mjeri centar u disciplini zračne puške na 10 metara. Prema tome dovoljna je i najmanja pogreška mikroskopskih dimenzija da bi se promašio centar, a da ne govorimo o gađanju pištoljem gdje strijelac jednom rukom drži oružje. Da bi postizao vrhunske rezultate strijelac mora doći do savršenstva u svim detaljima kao što su stav, disanje, okidanje, koncentracija, a naravno tu su i razni detalji kao što je odabir municije, te vremenski uvjeti na strelištu kada govorimo o malom kalibru. Sve u svemu postoji velik broj elemenata koje strijelac treba zadovoljiti i dovesti na određenu razinu da bi ostvario kvalitetan pogodak.

Koji su najveći sportski uspjesi hrvatskih strijelaca s kojima se možete pohvaliti?

Hrvatska reprezentacija može se pohvaliti velikim brojem osvajača medalja na svjetskim, europskim prvenstvima te svjetskim kupovima što u pojedinačnim disciplinama, što ekipnim plasmanom. Nastup koji bi istaknuo je onaj Damira Bošnjaka na Paraolimpijskim Igrama u Riu de Janeiru 2016. godine. Damir je u disciplini P4, pištolj slobodnog izbora na 50 metara, s rezultatom od 526 krugova ostvario odlično 9. mjesto. Isto tako imao je najbolji meč cijelog paraolimpijskog ciklusa s 565 krugova te je ušao u finale discipline P1 s trećim rezultatom Paraolimpijskih igara. Nažalost, nedostatak mirnoće i premalo međunarodnih natjecanja nedostajalo je Damiru da dostigne postolje te je nakon finala zauzeo odlično 7. mjesto.

Moram još spomenuti neke strijelce poput Rudija Petrovića, sudionika Paraolimpijskih Igara u Pekingu, Blaža Beljana sudionika Paraolimpijskih Igara u Ateni, Stanka Piljaka i Ivicu Bratanovića sudionike na Paraolimpijskim Igrama u Londonu, Mladena Juradu i Sašu Grdovića.

Kako izgleda svakodnevica u Savezu? Koji su vam najveći izazovi?

Savez brine oko priprema i organizacije odlaska na međunarodna natjecanja, organizira kola 1. Hrvatske lige HSSOI te Prvenstva Hrvatske HSSOI u streljaštvu za osobe s invaliditetom. Također, tu su i ostali poslovi koji su redovni za funkcioniranje Saveza, te promoviranje streljaštvu za osobe s invaliditetom.

Koliko ste već na funkciji predsjednika Saveza? Možete li istaknuti na čemu sadašnje vodstvo najviše radi i gdje se vide najveći pomaci?

Na mjestu predsjednika Saveza sam 6 godina. Sadašnje vodstvo u prvom redu brine o strijelcima i promociji streljaštva osoba s invaliditetom. Nastojimo našim strijelcima što više olakšati napredak, ako je u našoj mogućnosti osiguravanjem što bolje opreme.Tu je i priprema za natjecanja, osiguravanje streljana i pratećeg osoblja za natjecanja. Najveći pomaci vide se u količini i kvaliteti natjecanja na kojima strijelci nastupaju. Do nedavno imali su svega dva, tri natjecanja godišnje od čega samo jedno međunarodno, dok su sada u jednoj godini nastupili na tri IPC Svjetska kupa te imali pet kola 1. Hrvatske lige HSSOI i Prvenstvo hrvatske. Danas dolazimo do brojke od devet natjecanja na godinu. Ta količina natjecanja dovela je do podizanja kvalitete i potencijala pojedinaca za nastupe na velikim natjecanjima.

Koja su natjecanja u narednoj godini koja biste posebno istaknuli - ona međunarodna, ali i ona u organizaciji HSSOI-ja?

Kako to obično biva, prva godina nakon Paraolimpijskih Igara nije tako bogata međunarodnim natjecanjima. Unatoč tome naši strijelci se pripremaju za nadolazeće međunarodno natjecanje u Hannoveru 5. - 14. svibnja 2017. godine. Također, moramo spomenuti da se po drugu godinu zaredom održava 1. Hrvatska liga u streljaštvu za osobe s invaliditetom. Do sada smo odradili tri kola od pet planiranih, a u pripremi smo Prvenstva Hrvatske u streljaštvu za osobe s invaliditetom koje bi se trebalo održati krajem svibnja ove godine.

Kakva je budućnost streljaštva u Hrvatskoj? Do sada nismo osvojili medalju na Paraolimpijskim igrama u streljaštvu - očekujete li kako će se to uskoro promijeniti?

Budućnost u streljaštvu osoba s invaliditetom je nažalost na lokalnoj razini, a tu koliko imamo saznanja nije još uvijek prepoznat sport osoba s invaliditetom kao sport osoba bez invaliditeta. Nadamo se da će se to u skorijoj budućnosti promijeniti na bolje. Što još reći o budućnosti ovog sporta, žalosno je ali ona ostaje na individualnom napretku i snalaženju jer do ozbiljnijeg rezultata treba puno novaca, ali i truda.

Da, nažalost do sada nismo osvojili medalju na Paraolimpijskim igrama iako smo imali pojedince koji su napravili visoke rezultate. Također, novi sistem odlaska na Paraolimpijske igre nam ne ide u prilog jer samo rezultat vodi na to prestižno natjecanje, a uvjeti za trening u Hrvatskoj nisu baš najbolji. Isto tako spomenuo bih da imamo problema s organiziranjem natjecanja u Zagrebu jer nema adekvatnih elektronskih meta na kojima bi mogli održati natjecanje. Stoga našu 1. Hrvatsku ligu HSSOI moramo organizirati u gradovima kao što su Osijek i Čakovec što vrlo često predstavlja problem u duljini putovanja ali I financijski.

Izvor: HPO

Ostale novosti Sve novosti