Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
08.05.2018. | atletika

Pogled iz perspektive trenera Mikele Ristoski

Danial Temim trener je jedne od naših najuspješnijih atletičarki - Mikele Ristoski. Danial je trener već više od 30 godina, a s Mikelom radi 12 godina. Uz njegovo treniranje, Mikela je osvojila zlato i broncu na Paraolimpijskim igrama i postala jedna od najprepoznatljivijih hrvatskih paraolimpijki. Pročitajte članak i otkrijte kako trener gleda na uspjehe sportašice koju trenira.

Trener Danial Temim imao je neočekivan početak treninga osoba s invaliditetom, upravo zahvaljujući našoj Mikeli Ristoski.

Slučajno sam se počeo baviti s treningom za osobe s invaliditetom. Ja sam radio u jednom atletskom klubu u Istri i Mikela nam je samo prišla i rekla da bi voljela trenirati atletiku. Mi smo pristali, nedugo nakon osvojila je svoju prvu medalju i tako je sve krenulo, izjavio je Danial Temim.

Danial iz percepcije trenera ne vidi preveliku razliku u načinu treniranja osoba s invaliditetom već ih izjednačuje sa sportašima bez invaliditeta.

Iznenađujuće su male razlike između sportaša bez invaliditeta i sportaša s invaliditetom. Recimo u Mikelinom slučaju, trebamo samo češće ponavljati vježbe i to je gotovo jedina razlika. Radi apsolutno isto što rade i ostali sportaši s jednakom željom, motivacijom i pristupu radu kao profesionalni sportaši bez invaliditeta. Uopće ne vidim nikakvu razliku između nje i nekog uspješnog profesionalnog sportaša bez invaliditeta, nadovezao se Danial Temim.

Treneri zaista imaju veliki utjecaj na sportaše s kojima rade, a trening je u glavnim crtama veoma sličan i ne razlikuje se s treningom sportaša bez invaliditeta.

Trener ima ogroman utjecaj na sportaše s invaliditetom. Nema specijalizacije ni škole koje vas mogu u potpunosti pripremiti za to. Treba samo vidjeti sportaša ispred sebe i učiniti sve što možete kao trener da tu osobu pretvorite u najboljeg mogućeg atletičara. Priznajem da takva vrsta treninga ima svoje specifičnosti, ali ostalo je uglavnom jednako, potvrdio je Danial Temim.

Prema treneru Danialu, nedostatak djece s teškoćama u sportu usko je povezan s problemom neadekvatne opreme u klubovima za osobe s invaliditetom.

Danas se paraolimpijski pokret sve više popularizira i širi te ga roditelje djece s teškoćama prepoznaju. Nije toliko stvar u zatvorenosti roditelja i nedostatku trenera nego u nedovoljnim sredstvima klubova. Naime, kolica za atletičare izuzetno su skupa, a bez njih se atletičar ne može natjecati niti trenirati, a to je mnogim klubovima apsolutno van dosega. Mislim da treba još dosta vremena i truda da se takve stvari promijene u Hrvatskoj, izjavio je trener Mikele Ristoski

Glavna poruka trenera Daniela Tamima je da sport pomaže djeci da se uključe u svijet kao aktivni članovi društva.

Roditelji djece s teškoćama u razvoju i treneri bi se trebali više uključivati u sport prilagođen osobama s invaliditetom. Uključivanje u sport pokazuje djeci, roditeljima, trenerima i cijeloj okolini da oni zaista jesu ravnopravni članovi društva čije medalje ne vrijede ništa manje od medalja profesionalnih sportaša bez invaliditeta, zaključio je Danial Temim.

Danial Temim gleda na sportaše s invaliditetom kao potpuno ravnopravne sportašima bez invaliditeta. On ne razlikuje sportaše prema njihovim fizičkim predispozicijama već prema želji, motivaciji i radu koju sportaši ulažu u svoj trening. Mikela je prava profesionalna atletičarka, a tome je sigurno doprinijelo treniranje trenera Daniala koji ju tretira jednako kao i sportaše bez invaliditeta. Danial je pravi primjer ravnopravnosti za koju se Hrvatski paraolimpijski odbor neprestano zalaže.

Izvor: HPO

Ostale novosti Sve novosti