Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
28.10.2016. | općenito

Paraolimpijski školski dan ponovo u hrvatskim učionicama

U osnovnoj školi Josipa Zorića u Dugom Selu održan je Paraolimpijski školski dan za više od 500 učenika. Tako su po prvi puta u novoj školskoj godini učenici osnovnih škola u Hrvatskoj kroz razne aktivnosti upoznati s paraolimpijskim sportom i svakodnevicom osoba s invaliditetom.

U osnovnoj školi Josipa Zorića u Dugom Selu održan je Paraolimpijski školski dan za više od 500 učenika. Tako su po prvi puta u novoj školskoj godini učenici osnovnih škola u Hrvatskoj kroz razne aktivnosti upoznati s paraolimpijskim sportom i svakodnevicom osoba s invaliditetom.

Cilj projekta, koji obilježava svoju šestu godišnjicu pokretanja, jest promocija paraolimpijskih sportova među učenicima, uključivanje što većeg broja djece s invaliditetom u sportske aktivnosti, te odgoj novih generacija u kojima osobe s invaliditetom više neće biti percipirani kao socijalna skupina.

Hrvatski paraolimpijski odbor i Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) kroz projekt nastavljaju svoje partnerstvo, koje je u prošloj školskoj godini rezultiralo organiziranjem projekta u 9 osnovnih škola iz 6 hrvatskih županija, te je u tom razdoblju u program uključeno ukupno 3150 školaraca.

Do kraja godine RBA će nastaviti aktivno sudjelovati u provedbi programa u sklopu kojeg se kroz posebno osmišljene igre, fizičke aktivnosti i prezentacije poznatih paraolimpijaca smanjuje rezerviranost djece prema onima koji su različiti te se razvija njihova tolerancija, empatija i prihvaćanje.

Paraolimpijski školski dan se uspješno provodi već šestu godinu i može se pohvaliti činjenicom da je do sada obuhvatio više od 50 tisuća djece u 125 hrvatskih škola, te da je proteklih godina dobitnik brojnih međunarodnih i nacionalnih priznanja.

U Dugom Selu djeci će svoja iskustva prenijeti proslavljeni hrvatski paraolimpijci Branimir Budetić, Kristijan Vincetić i Matija Grebenić.

Branimir Budetić, dvostruki osvajač paraolimpijske medalje:

«Drago mi je što se kod nas već dugi niz godina provodi projekt kojemu je glavni cilj osvještavanje naših osnovnoškolaca o paraolimpijskom sportu, sportašima s invaliditetom i općenito osoba s invaliditetom. Iz svog iskustva koje sam stekao na brojnim akcijama PŠD-a, vidim da djecu zanimaju sportovi koji se nalaze na paraolimpijskim igrama, koji su naši poznati sportaši te kako se sportaš za njih priprema. Djecu zanima koji sve oblici oštećenja postoje kod sportaša te na koji način pristupiti u razgovoru s njima. Djeci je najzanimljivije kada im se demonstriraju neki od sportova. Uz puno razumijevanja, osnovnoškolci odlično prihvaćaju projekt PŠD-a u svojim školama. Svaki povratak u školu i nas sportaše ispuni novim dojmovima, a pozitivna energija i interes s kojim djeca pristupaju temi daju nam vjetar u leđa da se nastavimo baviti ovakvim projektima koji svima donose osmijeh na lice.«

Michael Georg Müller, predsjednik uprave Raiffeisen banke dodao je:

«Kroz dosad održane Paraolimpijske školske dane uvjerili smo se koliko ovakav projekt znači učenicima i koliko pomaže djeci i osobama s invaliditetom da sruše predrasude i pokažu što sve mogu. Naši volonteri uvijek se rado odazovu svakom PŠD-u i na taj način unesu i dio Banke u projekt jer se svakodnevno trudimo pomoći i pridonijeti zajednici u kojoj djelujemo. Vjerujemo da smo zajedno s Paraolimpijskim odborom uspješno prenijeli poruku projekta i da ćemo tako i nastaviti u svim ostalim školama koje ćemo posjetiti.»

Izvor: HPO

Ostale novosti Sve novosti