Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
05.08.2023. | općenito

U Rotterdamu EP u deset sportova, nastupa i 19 hrvatskih parasportaša

ROTTERDAM - Od 8. do 20. kolovoza u Rotterdamu će se održati prvo izdanje "European Para Championships", multi sportski događaj na kojem će se istovremeno organizirati Europska prvenstva u čak 10 parasportova.

U Rotterdamu će sudjelovati više od 1.500 parasportaša iz 40 zemalja, među kojima i 19 hrvatskih sportaša koji će nastupiti u šest sportova - boccia (7), parastreljaštvo (5), tenis u kolicima (2), džudo za slijepe i slabovidne (2), paratekwondo (2), te parabadminton (1).

"European Para Championships održavat će se svake četiri godine i to u godini koja prethodi Paraolimpijskim igrama. Sva natjecanja u Rotterdamu imaju status Europskog prvenstva što je vrlo važno s obzirom na kvote koje se mogu ostvariti za nastup na Paraolimpijskim igrama u Parizu 2024. Ovo je prvi put da se u jednom gradu održava deset europskih prvenstava istovremeno, a u nekim sportovima će natjecatelji moći izboriti i direktan plasman u Parizu," kazao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić, dodavši kako je ideja za ovakvo natjecanje začeta još 2017. u Europskom paraolimpijskom odboru.

"Korona je malo odgodila organizaciju prvih Igara a vjerujem kako će u budućnosti ovo natjecanje biti sve veće," dodao je Kovačić.

Većina natjecanja održat će se u dvorani Rotterdam Ahoy u kojoj se nedavno borio i najbolji hrvatski kickboksač Antonio Plazibat izgubivši od Nizozemca nigerijskih korijena Tariqa Osara. Zanimljivo, završnica natjecanja u tenisu u kolicima i boccia će se održati u srcu Rotterdama na Schouwburgplein trgu koji je okružen gradskim kazalištem, koncertnom dvoranom, restoranima i kafićima.

Najbolji hrvatski paratekvondaš Ivan Mikulić u Rotterdamu će braniti lanjsko zlato iz Manchestera, ali i loviti peti naslov europskog prvaka.

"Nadam se da ću nakon Rotterdama imati peti europskih naslov, ljepše zvuči kada kažeš da si peterostruki europski prvak, ha, ha. Natjecanje donosi dodatne bodove za svjetsku rang ljestvicu, a ove godine nas u rujnu očekuje i svjetsko prvenstvo u Meksiku. Ne mogu reći da sam osigurao Pariz 100%, ali sam vrlo blizu plasmanu na POI," kazao je 28-godišnji član splitskog TK Galeba, koji je na posljednjim Paraolimpijskim igrama u Tokiju osvojio srebro.

Medalju s posljednjeg EP-a branit će i Jelena Brešković u džudu za slijepe i slabovidne koja je prošle godine u Cagliariju bila treća.

"Spremna sam, treniram, svaki dan se trudim maksimalno. Nadam se još jednoj medalju, međutim ponekad je potrebno i malo sreće. Nadam se da neću razočarati moju novu trenericu, koja je uz mene u svakom trenutku, dobrom i lošem," kazala je članica JK Yuki. Spomenimo kako je njezina trenerica Marijana Mišković Hasanbegović, bivša hrvatska olimpijka i osvajačica prve hrvatske džudo medalje na velikim natjecanjima, bronce na EP-u 2009. u Tbilisiju.

U Rotterdamu će se prvi put održati Europsko prvenstvo u tenisu u kolicima na kojem će hrvatske boje braniti Anto Joskić i Sven Maretić. Obojica su nedavno nastupila na ITF Wheelchair Croatia Openu u Umagu. Joskić je u singlu poražen u polufinalu, dok je u konkurenciji parova osvojio naslov zajedno s Austrijancem Martinom Legnerom. Maretić je u pojedinačnoj konkurenciji zaustavljen u četvrtfinalu.

"Na prvom EP-u nastupaju 24 najbolja europska igrača, a svaka zemlja može imati maksimalno dva igrača. Pobjednik osim europske titule ostvaruje i direktan plasman na POI," kazao je Joskić, najbolje rangirani hrvatski tenisač, trenutačno na 74. mjestu ITF ljestvice, dodavši kako Hrvatska još nije imala predstavnika u ovom sportu na paraolimpijskim igrama.

Hrvatska će u Rotterdamu prvi put na velikim natjecanjima imati i predstavnika u parabadmintonu koji je novi sport u Hrvatskoj. Dražen Mikšić se skoro 30 godina bavio tenisom u kolicima i bivši je višestruki prvak, a sada će se okušati i u badmintonu.

"Parabadminton je novi sport u Hrvatskoj, počeli smo koncem prošle godine. Inicijativa je krenula od prof. na Kineziološkom fakultetu Lidije Petrinović i trenera Igora Čimbura, a u veljači ove godine nastupio sam na međunarodnom turniru u Vitoriji," kazao je Mikšić koji se nalazi na 73. mjestu svjetske ljestvice.

Prva u akciju kreće boccia, gdje će Hrvatska imati sedam predstavnika. "Kvalitetno smo se pripremili i nadam se dobrom plasmanu. Ovo natjecanje osim što donosi europski naslov, donosi i priliku za direktan plasma na POI što je svima veliki cilj," poručila je Anamaria Arambašić.

U streljaštvu će hrvatske boje braniti pet predstavnika, a VI (visual impaired) strijelci (Ruža Markešić, Fran Skračić i Darko Golubić) osim pojedinačnog nastupa, braniti će i ekipno srebro s prošlogodišnjeg EP-a u disciplina zračna puška ležeći.

POPIS HRVATSKIH SPORTAŠA

Judo: Jelena Brešković, Josip Tonžetić

Taekwondo: Marko Gračak, Ivan Mikulić

Streljaštvo: Ruža Markešić, Rudolf Petrović, Fran Skračić, Darko Golubić, Ivica Bratanović

Boccia: Dora Bašić, Martin Frković, Marko Turković, Luka Wagner, Anamaria Arambašić, Davor Komar, Damir Juren

Badminton: Dražen Mikšić

Tenis u kolicima: Anto Joskić, Sven Maretić

Ostale novosti Sve novosti