Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
02.03.2020. | skijanje

Sljeme: završnica Europskog kupa u alpskom paraskijanju

Utrkom slaloma na sljemenskom Crvenom spustu završilo je finale Europskog kupa u alpskom paraskijanju. Od 25 do 29. veljače na sljemenskom Crvenom spustu nadmetalo se 17 država sa ukupno 43 natjecatelja u ženskoj i muškoj konkurenciji.

U konkurenciji paraslalomašica u stojećoj konkurenciji drugu pobjedu odnijela je naša 15-godišnja Lucija Smetiško što je bilo dostatno da zauzme na kraju sezone drugo mjesto Europskog kupa. Kod stojećih paraskijaša Lovro Dokić zauzeo je četvrtu poziciju, dok je Damir Mizdrak u konkurenciji paraskijaša oštećenog vida u drugom laufu ostao bez plasmana.

"Ne možemo se požaliti na naše rezultate ovog tjedna na Crvenom spustu. Konkurencija je bila solidna kao i naši nastupi. Ostaje mali žal što je perspektivna paraskijašica Lucija Smetiško u prva dva dana ostala bez plasmana, ali nema veze, to je skijanje. U ukupnom poretku Lucija je zauzela izvrsno drugo mjesto što me osobito veseli. Tu valja istaknuti i povratak nakon teške povrede tzv. "skijaških koljena" Lovre Dokića koji je na Sljemenu pokazao da najavljuje da se možemo nadati njegovim dobrim rezultatima slijedeće skijaške sezone. Još nam ostaje nekoliko treninga na snijegu te već u lipnju počinju kondicijske pripreme za novu sezonu gdje nas očekuje svjetsko prvenstvo u Norveškoj", zaključio je izbornik Luka Dobrinić.

Ponosna nakon svoje druge sljemenske slalomske pobjede bila je Lucija Smetiško: "Ponosna sam i presretna s novom pobjedom i drugim mjestom na kraju ovogodišnje sezone Europskog kupa. Iako je staza bila nešto mekša nego jučer, morala sam biti maksimalno fokusirana na svoje laufe, jer vjerujte mi nimalo nije lako se spustiti niz Crveni spust s jednim štapom. Bilo je izazovno, ali sve u svemu sam zadovoljna. Posebno sam zadovoljna svojom drugom pozicijom na kraju ove sezone. Iduće sezone nastojat ću se popeti na najviše postolje Europskog kupa, a vjerujem da ću nastupati i na utrkama Svjetskog kupa. Kruna slijedeće sezone vjerujem da će mi biti nastup na Svjetskom prvenstvu u Norveškom Hafvjelu", zaključila je Lucija Smetiško.

Predsjednika Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratka Kovačića posebno su obradovali nastupi Lucije Smetiško i povratak na skijaške staze najmlađeg paraskijaša Lovre Dokića "Njihovim nastupima izuzetno sam zadovoljan. Posebno sam sretan s tek 15-to godišnjom Lucijom Smetiško koja je donijela nove mlade nade u našu alpsku paraskijašku reprezentaciju. S Lucijom i Lovrom polako dolazi do smjene generacija u našoj reprezentaciji tako da se možemo nadati već sada dobrim vijestima sa zimskih paraolimpijskih igara u Pekingu za dvije godine. Ujedno moram čestitati Gradu Zagrebu kao i svim organizatorima i volonterima koji su proteklog tjedna uložili nadljudske napore da se ove utrke održe na Sljemenu te da u svijet ode mnogo dobrih sportskih priča iz Hrvatske", izjavio je Kovačić.

Podjeli pobjednicima Europskog kupa po završetku ovogodišnje sezone medalje i priznanja uručio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji se nazočnima obratio prigodnim govorom istaknuvši da se prvi put sreo s paraskijašima prije desetak godina na skijanju u austriskom Innerkremsu, gdje je bio na skijanju. Do tada je smatrao da je solidan skijaš, ali kada je vidio paraskijaše u sjedečoj konkurenciji koji su se tamo natjecali shvatio je koliko oni doista vrhunski skijaju. Predsjednik Milanović čestitao je svim koji su bili uključeni u ovogodišnje natjecanje na Sljemenu izrazivši želju da se ovo natjecanje i dogodine održi u Zagrebu.

Od 25 do 29. veljače na sljemenskom Crvenom spustu nadmetalo se 17 država sa ukupno 43 natjecatelja u ženskoj i muškoj konkurenciji, a održane su ukupno četiri slalomske utrke.

Na kraju ovogodišnje sezone Europskog kupa ukupni pobjednici u konkurenciji paraskijašica oštećenog vida pobjedila je Austrijanka Veronika Aigner, a u muškoj konkurenciji Islanđanin Hildmar Orbarson. U konkurenciji žene stajaće pobjednica Kupa je Šveđanka Eba Ajsore, a kod muških pobjednik je Austrijanac Johanes Aigner. U sjedećoj konkurenciji pobjednik Europskog kupa je Francuz Lu Bras Dagand i Španjolka Odri Paskal Seko.

Glasnogovornik:

Darko Matić, v.r.

Ostale novosti Sve novosti