Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
16.10.2023. | općenito

Rendezvous s paraolimpijcima u Splitu

SPLIT - proteklog je tjedna u Splitu proveden projekt 'Rendezvous s paraolimpijcima' u sedam srednjih škola, a naši paraolimpijci i parasportaši/ice sa srednjoškolcima su podijelili svoje životno i sportsko iskustvo kako bi ih motivirali na bavljenje sportom te ohrabrili na sve buduće izazove pred njima.

Hrvatski paraolimpijski odbor je u ožujku 2023. pokrenuo projekt ‘Školski rendezvous s paraolimpijcima’ koji će se provoditi do paraolimpijskih igara u Parizu 2024.

Želja je u ovom razdoblju posjetiti 100 srednjih škola u Republici Hrvatskoj te u svakoj školi održati program u trajanju od jednog školskog sata uz gostovanje nekog od paraolimpijaca/ki ili parasportaša/ica koji će održati motivacijski govor te podijeliti s učenicima svoju sportsku i životnu priču.

Proteklog je tjedna u sedam splitskih škola gostovalo pet paraolimpijaca i parasportaša/ica. Prvi je tenisač u kolicima Sven Maretić gostovao u 5. gimnaziji Vladimir Nazor te izazvao sjajne reakcije kod učenika koji su nakon predavanja sa Svenom održali intervju koji će biti objavljen u školskom mjesečniku. Sven je nekoliko dana kasnije gostovao i u Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju koju je i sam pohađao. Jednako dobro u ulozi predavača se našao i parataekwondoist Ivan Mikulić koji je gostovao u 1. i 2. gimnaziji. Mikulić je prije nekoliko godina sudjelovao i u projektu 'paraolimpijski školski dan' tako da mu ovakav nastup nije bio stran i odlično se snašao u ulozi predavača i motivacijskog govornika. Obrtnička škola i 4. gimnazija ugostile su judašicu Jelenu Brešković kojoj je ovo bio prvi ovakav susret sa srednjoškolcima i u kojem se odlično snašla te prenjela svojim vršnjacima ključne poruke projekta. U 3. gimnaziji gostovao je paraatletičar Luka Baković kojem je ovo također bilo novo iskustvo, a kod učenika je izazvao mnoštvo pozitivnih reakcija.

Podršku u provedbi i realizaciji 'Rendezvousa s paraolimpijcima i srednjoškolcima' u Splitu pružio je Športski savez osoba s invaliditetom grada Splita.

Cilj ovog projekta je promocija paraolimpijskih sportova među učenicima u dobi između 15 i 19 godina, uključivanje što većeg broja mladih s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u sportske aktivnosti, te promjena percepcije među mladima o osobama s invaliditetom. Osim toga, cilj je i motivirati mlade ljude, kako bismo im na primjeru naših parasportaša/ica pokazali da nijedna prepreka u životu nije dovoljno velika da ju ne bismo mogli nadvladati.

Ostale novosti Sve novosti