Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
21.05.2023. | općenito

Ploče Paraolimpijaca na zapadnoj obali

Na Zapadnoj obali održana svečanost otkrivanja ploča splitskim osvajačima medalja na Paraolimpijskim igrama i Olimpijskim igrama za gluhe.

Postavljeno je dvadeset i pet brončanih ploča, a na prigodnoj svečanosti, unatoč ne baš sjajnim vremenskim prilikama, okupilo se mnoštvo sportaša, osvajača medalja, članova klubova, predstavnika gradskih i javnih ustanova i institucija.

Svečanost je počela s pjesmom "Mi smo prvaci", u izvedbi Klape Cambi, a zatim se prisutnima obratio splitski gradonačelnik, Ivica Puljak istaknuvši kako je Split ponosan što obilježava povijesne uspjehe sportaša iz tog grada.

"Danas je jedan od onih dana kada smo posebno ponosni na naš grad, ponosni smo zato što obilježavamo povijesne uspjehe naših sportaša i što na istu razinu postavljamo uspjehe svih naših osvajača medalja," poručio je gradonačelnik Puljak.

Na Zapadnoj obali od danas je ukupno 100 pločica sa imenima splitskih sportaša koji su osvajali odličja na Olimpskim i Paraolimpijskim igrama te na Olimpijskim igrama za gluhe.

Svoju ploču su dočekali i splitski osvajači medalja na Paraolimpijskim igrama - atletičarka Antonija Balek, stolnotenisačica Anđela Mužinić Vincetić, plivač Dino Sinovčić i taekwondaš Ivan Mikulić.

"Ponosni smo i sretni jer smo ravnopravni kao i ostali sportaši, Ide na bolje, ali jako sporo. Ovo je moja najveća medalja u karijeri i hvala Bogu da smo konačno tu, rekao je Sinovčić, osvajač brončane paraolimpijske medalje u plivanju u Tokiju.

"Ovo je simboličan, mali korak da društvo ide ka izjednačavanju, konačno smo i mi dočekali taj "spomenik" svemu onome što smo ostvarili," dodao je Mikulić, srebrni iz Tokija u taekwondou.

"Dojmovi su stvarno prekrasni, sretna sam i ponosna. Iza ovoga je puno odricanja, rada, treninga, a na kraju se sve zaokruži," istaknula je Mužinić Vincetić koji je na POI osvojila dvije medalje, srebro (Rio de Janeiro) i broncu (Tokio) u ekipnoj konkurenciji zajedno s Helenom Dretar Karić.

Ploču je dobila i Balek koja je u Pekingu 2008. osvojila dva zlata u koplju i kugli.

"Hvala svima, nadam se da će buduće generacije pamtiti sve što sam učinila kao osoba s invaliditetom," kazala je Balek.

U njihovo ime i u ime svih paraolimppijaca zahvalio se Mijo Bakić, predsjednik Športskog saveza invalida grada Splita koji je istaknuo da je postavljanjem brončanih ploča na Zapadnoj obali splitski parasport ušao u anale velike sportske obitelji ravnopravno sa drugim vrhunskim sportašima ovog grada.

Ostale novosti Sve novosti