Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
09.09.2021. | paraolimpijske igre

Paraolimpijci na prijemu kod premijera Andreja Plenkovića

U srijedu, 8.9.2021., Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac primili su izaslanstvo Hrvatskog paraolimpijskog odbora predvođeno predsjednikom Ratkom Kovačićem i glavnim tajnikom Ticijanom Komparićem.

U izaslanstvu su bili svi osvajači medalja na Paraolimpijskim igrama Tokyo 2020. kao i velika većina njihovih trenera.

Uz predsjednika Vlade događaju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

"U ime cijele Vlade želim vam čestitati na sjajnim uspjesima na Olimpijadi i Paraolimpijadi ove godine u Tokiju. Još jednom ste oduševili Hrvatsku i hrvatski narod i pokazali koliko je sport važan, koliko ste uspješni svojim radom i svojom kvalitetom i koliko ste učinili na promociji hrvatskoga sporta i Hrvatske uopće", poručio je predjednik vlade svim prisutnim sportašima te dodao kako su ovogodišnje igre bile specifične i zato što su odgođene lani i zato što su se odvijale u bitno drukčijim okolnostima, poručio je da su osam medalja na Olimpijadi i sedam na Paraolimpijadi zaista sjajni uspjesi za hrvatski sport.

Dodao je i da se ova Vlada osjeća kao doista sportska i podržava sport u svakom pogledu, bilo da je riječ o kolektivnom ili individualnom, a vodi dijalog sa svim odborima i savezima.

Čestitavši svima na uspjehu, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac prisjetila se ispraćaja hrvatskih sportaša u Tokio i kazala kako je i tada vjerovala u izrazito dobre rezultate, što se i pokazalo.

"Pokazali ste da Hrvatska ima velike sportaše velikoga srca. Pogotovo u ovakvim izuzetno teškim uvjetima kakve ste imali u pripremama za ove Olimpijske i Paraolimpijske igre, pokazali ste da se može", poručila je i poželjela im da Igre u Parizu 2024. godine budu u pravom duhu Olimpijskih igara, s publikom na gledalištima.

Ministrica je za kraj istaknula da će Ministarstvo i Vlada nastaviti i dalje pomagati Olimpijski i Paraolimpijski odbor te je iznijela podatak da je od 2016. do danas izdvojeno više od milijardu kuna potpora.

Svoj prigodan govor održao je i predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora, gospodin Ratko Kovačić. On je također čestitao svim sportašima na sjajnim rezultatima.

"Ovo je najbolji nastup ikad po broju medalja na jednim Paraolimpijskim igrama. Natjecala su se čak 22 sportaša u osam sportova, a od devet sportaša koji su prvi puta nastupali na Paraolimpijskim igrama, dvojica su osvojila medalje.''- kazao je Kovačić.

Također je naveo da je da u Hrvatskoj oko 40 tisuća mladih osoba s invaliditetom, do 19 godina starosti, a Paraolimpijski odbor nastoji izvući što više sportaša iz toga broja.

"Sport je najvažniji alat u integraciji osoba s invaliditetom kako bi se s pasivne strane društva uključili u aktivnu stranu društva", poručio je predsjednik HPO-a, poslavši snažnu poruku javnosti.

Ostale novosti Sve novosti