Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
10.06.2021. | paraolimpijske igre

Davor Komar prvi je hrvatski predstavnik u boćanju na Paraolimpijskim igrama

Naš najtrofejniji hrvatski boćar s invaliditetom, Davor Komar, osigurao je svoj nastup na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine te tako postao prvi hrvatski boćar koji se plasirao na POI.

Iza ovog uspješnog boćara, rodom iz Pule, su brojni naslovi državnog prvaka te niz uspješnih međunarodnih nastupa na europskim i svjetskim prvenstvima te Svjetskom kupu.

Trenutno se nalazi na 13. mjestu Svjetske boćarske liste pojedinačno u BC4 kategoriji, a kako se osjeća s obzirom na povijesni plasman na Paraolimpijske igre te nada li se medalji, otkrio je u razgovoru s nama.

Prvi puta se hrvatski boćar plasirao na Paraolimpijske igre. Kakav je osjećaj biti prvi predstavnik svoje zemlje u tako jednom globalnom paraolimpijskom sportu?

Neopisiv! Nema toga osjećaja koji to može opisati ili zamijeniti. Čini me sretnim i odvažnim. Biti prvi u nečemu uvijek je lijepo i dobro, pogotovo kada se redi o pozitivnim stvarima kao što je sport. Osjećaj je još i bolji kada se zna da je boćanje već punih 37 godina paraolimpijski sport, ali se do sada još uvijek nitko iz Hrvatske nije uspio plasirati. Iskreno se veselim svom nastupu na Paraolimpijskim igrama i zdušno ću predstavljati svoju i našu Hrvatsku!

Koliko je pandemija utjecala na vaše pripreme za Tokio? Je li vam koristila ili odmogla?

Točan odgovor ipak će dati Paraolimpijske igra u Tokiju. Inače sam se sustavno i bez pauze redovito pripremao sudjelujući na više pripremnih kampova i na jednom međunarodnom turniru u Poljskoj.

Koja je budućnost boćanja za osobe s invaliditetom u RH?

Boćanje za osobe s invaliditetom u RH je dobro organizirano i za očekivati je da će se i nadalje dobro održati, ali i dodatno razvijati. Najveća problematika ovog sporta je izuzetno skupa oprema, ali i činjenica da se radi o sportašima sa najtežom vrstom i stupnjem tjelesnog oštećenja i da svaki od igrača/sportaša mora imati minimalno jednu osobnu asistenciju/pratnju tijekom treninga, priprema i samih natjecanja. Kod nekih igrača potrebno je i po tri asistenta/pratnje, pogotovo kada se radi o dužim putovanjima, izbivanjima od kuće.

Uz Mikelu Ristoski ste drugi Puležan na Igrama. Možemo li se nadati jednoj ili čak dvije medalje iz Pule ove godine u Tokiju?

Iskreno, mislim da imamo realne šanse, ali kako god, u Tokio ne idemo na izlet, već na najveću sportsku 'stepenicu' na koju se mogu samo rijetki 'popeti'. Meni osobno najbitnije je da kada dođem u Tokio da znam da sam dao sve od sebe, a rezultat, siguran sam, neće izostati. Ja ću dati sve od sebe!

Na što boćari moraju najviše obraititi pozornost prilikom treninga? Je li bitna fizička sprema, mentalna snaga, moć koncentracije? Što ste vi primjetili da je ono što razlikuje najbolje boćare od ostalih?

Boćanje za osobe s invaliditetom je vrlo zahtjevan, kompliciran i kompleksan sport. Zahtijeva više talenata od jednom i vrlo snažnu 'psihu' te kontrolirane emocije. Boćanje je sistem šaha, nadmudrivanja, pripreme igre i 'trošenja' protivnika kako bi isti prvi potrošio sve boće, a vama da ostanu barem jedna ili dvije, i tada se sa tim preostalim boćama traži pobjeda i veći broj punti/bodova.

Za boćanje su izrazito važne vrste i kvaliteta boća, dobra, jaka i stabilna invalidska kolica sa vrhunskim gumama koje ni u kom slučaju neće prokliziti, kočnice koje neće popustiti, ali i velika mentalna snaga koja se uči i stječe napornim radom, treninzima i sa mnogo aktivnih natjecanja. Dobra utreniranost, mirnoća izvedbe uz dobru koncentraciju i jaki fokus na sistem/model istrenirane igre, čine razliku od amatera do profesionalnih sportaša - boćara.

Možete li opisati svoju karijeru u brojkama? Koliko godina ste u sportu, koliko velikih medalja ste osvojili, koliko ste zemalja posjetili?

Sportom se u različitim intervalima bavim cijeli život, a boćanjem posljednjih 15 godina. Zahvaljujući bavljenju sportom/boćanjem, putovao sam u Sjedinjene Američke Države, Dubai, Hong Kong (Kinu) i većinu europskih zemalja.

Do sada u svojoj boćarskoj karijeri imam ukupno osvojene 64 medalje/pehara (39 zlata, 16 srebra i 9 bronci). Između ostalih sportskih rezultata i postignuća, uz osvojena zlata pojedinačno i u paru sa sportskom kolegicom Melisom Osmanović iz Pule na dvjema Europskim KUP-ovima (Regional Open Boccia), prekretnica kojom sam osigurao svoj pojedinačni plasman u Tokio, bilo je sudjelovanje na Otvorenom svjetskom prvenstvu (World Open Boccia) u Portugalu 2018. godine kada sam osvojio zlato, i prošlogodišnje osvajanje bronce u Hong Kongu, također na Otvorenom svjetskom prvenstvu (World Open Boccia).

Iskreno se veselim svom nastupu na Paraolimpijskim igrama i zdušno ću predstavljati našu zemlju!

Ostale novosti Sve novosti