HPO
početna
novosti
dogadanja
o nama
baza podataka
sportovi
međunarodna natjecanja
galerija
linkovi
press centar
kontakti
RegOnline
  Pronađi nas: Facebook Twitter
 
Newsletter
 
novosti
veći normal manji
 
 
 
XII. Zimske Paraolimpijske igre 2018: 7 hrvatskih sportaša u Pyeong Changu

05. veljače 2018.

XII. Zimske Paraolimpijske igre 2018: 7 hrvatskih sportaša u Pyeong Changu

ZAGREB, 5. veljače 2018. (Hina) - Čak sedam hrvatskih sportaša nastupit će na XII. zimskim paraolimpijskim igrama koje će se od 9. do 18. ožujka održati južnokorejskom Pjongčangu gdje će se natjecati u alpskom i nordijskom skijanju te snowboardu.

Petorici "sigurnih" paraolimpijaca, koji su ispunili norme, priključili su se u ponedjeljak skijaš Lovro Dokić i nordijac Antun Bošnjaković koji će u Južnu Koreju otputovati zahvaljujući pozivnici Međunarodnog paraolimpijskog odbora pa će tako boje Hrvatske u Pjongčangu braniti rekordan broj sportaša.

U alpskom skijanju, po treći put će nastupiti Zimskim PI u sjedećoj konkurenciji Dino Sokolović, dok će Damiru Mizdraku, koji se natječe u konkurenciji slijepih i slabovidnih, ovo biti drugi nastup na Zimskim PI.

Sedamnaestogodišnja Eva Goluža, koja će se natjecati u konkurenciji slabovidnih skijašica, te 16-to godišnji Lovro Dokić, koji će nastupiti u konkurenciji stojećih skijaša, bit će najmlađa sportašica i sportaš na Igrama u Pjongčangu.

Po prvi put na Zimskim PI Hrvatska će imati predstavnike u nordijskom skijanju i snowboardu. Josip Zima nastupit će u disciplinama sjedećih nordijaca u cross country - 15 km te cross country – sprintu, dok će Antun Bošnjaković nastupit u disciplini skijaško trčanje – sprint za stojeće nordijce. Snowboardaš Bruno Bošnjak nadmetat će se u banked slalomu i snowboard crossu.

Hrvatska paraolimpijska reprezentacija otputovat će u Pjongčang 2. ožujka, a svečana ceremonija otvaranja Igara održat će se 9. ožujka na Olympic stadionu na kojem će u petak biti otvorene i Zimske olimpijske igre.

Skijanje osoba s invaliditetom u Hrvatskoj započinje 1960. godine u Mrkoplju gdje entuzijasti, slijepe i slabovidne osobe, započinju sa samostalnom obukom na blagim padinama skijaškog terena Čelimbaša, dok organizirani počeci skijanja osoba s invaliditetom u samostalnoj Hrvatskoj započinju 2000. godine.

Prvo sudjelovanje na velikim natjecanjima slijedi 2001. na utrkama IPCAS Europskog kupa.

Prvi put na Zimskim paraolimpijskim igrama nastupamo u Salt Lake Cityju 2002. godine na kojima Tomislav Zadro osvaja 10. mjesto u slalomu za stojeće.

Na Igrama u Torinu 2006. Hrvatsku predstavlja Zlatko Pesjak, dok u Vancouveru 2010. nastupaju u slalomu i veleslalomu stojećih Zlatko Pesjak i Mario Dadić. U sjedećoj konkurenciji prvi put nastupa Dino Sokolović te slabovidna Nikolina Šantek.

U Sočiju 2014. hrvatske boje branili su Dino Sokolović te u konkurenciji slijepih i slabovidnih Damir Mizdrak.

Web stranica Pyeong Chang 2018:

https://www.paralympic.org/pyeongchang-2018

« povratak
 

Zaklada Paraolimpijac