HPO
početna
novosti
dogadanja
o nama
baza podataka
sportovi
međunarodna natjecanja
galerija
linkovi
press centar
kontakti
RegOnline
  Pronađi nas: Facebook Twitter
 
Newsletter
 
novosti
veći normal manji
 
 
 
Pogled iz perspektive trenera Mikele Ristoski

08. svibnja 2018.

Pogled iz perspektive trenera Mikele Ristoski

Danial Temim trener je jedne od naših najuspješnijih atletičarki – Mikele Ristoski. Danial je trener već više od 30 godina, a s Mikelom radi 12 godina. Uz njegovo treniranje, Mikela je osvojila zlato i broncu na Paraolimpijskim igrama i postala jedna od najprepoznatljivijih hrvatskih paraolimpijki. Pročitajte članak i otkrijte kako trener gleda na uspjehe sportašice koju trenira.

Trener Danial Temim imao je neočekivan početak treninga osoba s invaliditetom, upravo zahvaljujući našoj Mikeli Ristoski.

Slučajno sam se počeo baviti s treningom za osobe s invaliditetom. Ja sam radio u jednom atletskom klubu u Istri i Mikela nam je samo prišla i rekla da bi voljela trenirati atletiku. Mi smo pristali, nedugo nakon osvojila je svoju prvu medalju i tako je sve krenulo, izjavio je Danial Temim.

Danial iz percepcije trenera ne vidi preveliku razliku u načinu treniranja osoba s invaliditetom već ih izjednačuje sa sportašima bez invaliditeta.

Iznenađujuće su male razlike između sportaša bez invaliditeta i sportaša s invaliditetom. Recimo u Mikelinom slučaju, trebamo samo češće ponavljati vježbe i to je gotovo jedina razlika. Radi apsolutno isto što rade i ostali sportaši s jednakom željom, motivacijom i pristupu radu kao profesionalni sportaši bez invaliditeta. Uopće ne vidim nikakvu razliku između nje i nekog uspješnog profesionalnog sportaša bez invaliditeta, nadovezao se Danial Temim.

Treneri zaista imaju veliki utjecaj na sportaše s kojima rade, a trening je u glavnim crtama veoma sličan i ne razlikuje se s treningom sportaša bez invaliditeta.

Trener ima ogroman utjecaj na sportaše s invaliditetom. Nema specijalizacije ni škole koje vas mogu u potpunosti pripremiti za to. Treba samo vidjeti sportaša ispred sebe i učiniti sve što možete kao trener da tu osobu pretvorite u najboljeg mogućeg atletičara. Priznajem da takva vrsta treninga ima svoje specifičnosti, ali ostalo je uglavnom jednako, potvrdio je Danial Temim.

Prema treneru Danialu, nedostatak djece s teškoćama u sportu usko je povezan s problemom neadekvatne opreme u klubovima za osobe s invaliditetom.

Danas se paraolimpijski pokret sve više popularizira i širi te ga roditelje djece s teškoćama prepoznaju. Nije toliko stvar u zatvorenosti roditelja i nedostatku trenera nego u nedovoljnim sredstvima klubova. Naime, kolica za atletičare izuzetno su skupa, a bez njih se atletičar ne može natjecati niti trenirati, a to je mnogim klubovima apsolutno van dosega. Mislim da treba još dosta vremena i truda da se takve stvari promijene u Hrvatskoj, izjavio je trener Mikele Ristoski


Glavna poruka trenera Daniela Tamima je da sport pomaže djeci da se uključe u svijet kao aktivni članovi društva.

Roditelji djece s teškoćama u razvoju i treneri bi se trebali više uključivati u sport prilagođen osobama s invaliditetom. Uključivanje u sport pokazuje djeci, roditeljima, trenerima i cijeloj okolini da oni zaista jesu ravnopravni članovi društva čije medalje ne vrijede ništa manje od medalja profesionalnih sportaša bez invaliditeta, zaključio je Danial Temim.

Danial Temim gleda na sportaše s invaliditetom kao potpuno ravnopravne sportašima bez invaliditeta. On ne razlikuje sportaše prema njihovim fizičkim predispozicijama već prema želji, motivaciji i radu koju sportaši ulažu u svoj trening. Mikela je prava profesionalna atletičarka, a tome je sigurno doprinijelo treniranje trenera Daniala koji ju tretira jednako kao i sportaše bez invaliditeta. Danial je pravi primjer ravnopravnosti za koju se Hrvatski paraolimpijski odbor neprestano zalaže.

Izvor: HPO

« »
« povratak
 

Zaklada Paraolimpijac