HPO
početna
novosti
dogadanja
o nama
baza podataka
sportovi
međunarodna natjecanja
galerija
linkovi
press centar
kontakti
RegOnline
  Pronađi nas: Facebook Twitter
 
Newsletter
 
novosti
veći normal manji
 
 
 
BISFed World Open, Portugal 2018: Zlato za Davora Komara

06. srpnja 2018.

BISFed World Open, Portugal 2018: Zlato za Davora Komara

U petak, 6. srpnja, u portugalskom Povoi De Varzim na Svjetskom kupu u boćanju za osobe s invaliditetom Davor Komar, član BKOSI Istrijana iz Pule, osvojio je prvo zlatno odličje u povijesti hrvatskog boćanja za osobe s invaliditetom.

U finalu je Davor Komar savladao Slovaka Samuela Andrejčika sa tjesnih 3:2. Andrejčik je trenutno 10. na Svjetskoj rang-listi, vlasnik je zlata u paru i srebra pojedinačno s Paraolimpijskih igara u Riju 2016.

Da je u Portugal došao u odličnoj formi, Andrejčik je najbolje pokazao pobjedom u polufinalu nad svjetskim brojem 1., svjetskim i europskim prvakom Stephenom McGuireom iz Velike Britanije.

Očekivali smo sjajnu utakmicu, a upravo to smo i dobili. Andrejčik je bolje ušao u utakmicu dobivši prve dvije igre sa po 1:0. Davor se vraća u trećoj igri, u kojoj izjednačuje na 2:2.

Zaista sjajno boćanje gledali smo u četvrtoj igri, gdje Davor uspijeva doći do prednosti tek sa zadnjom svojom boćom, a Andrejčik, iako su mu u tom trenutku ostale još 4 boće, do kraja tu prednost nije uspio oduzeti te Davor osvaja jedan bod u zadnjoj igri i pobjeđuje s tijesnih, ali velikih 3:2.

Davor Komar je prošao grupnu fazu natjecanja bez izgubljene borbe, da bi u četvrt finalu savladao Domingos Vieira sigurnom igrom s 5:1 (2:0, 1:0, 2:0, 0:1). U polufinalu Komar je savladao četvrtog igrača svijeta, vlasnika dviju bronci s Paraolimpijskih igara u Riju 2016. Tajlanđanina Pornchok Larpyena.

Prvu igru obojica su odigrala dosta oprezno, a do prve prednosti došao je Davor, povevši s 1:0. Već u drugoj igri Davor je pokazao tko je glavni u toj utakmici i s nova 4 boda došao do velikih 5:0 već nakon polovice igre. U zadnje dvije utakmice dovoljno je bilo samo rutinski sačuvati prednost, pa je Tajlanđanin uspio samo smanjiti na konačnih 5:2

Nevjerojatno. Po prvi put da je hrvatsko boćanje osvojilo medalju na Svjetskom kupu i to baš zlatnog sjaja. Doista smo zaslužili ovu medalju. Zlato je oko vrata i intonirana je po prvi put na natjecanju hrvatska himna. Ovim putom zahvaljujem svom klubu BKOSI Istrijana iz Pule, Hrvatskom boćarskom savezu osoba s invaliditetom i Hrvatskom paraolimpijskom odboru bez čije pomoći ne bih mogao konačno osvojiti prvu medalju za hrvatsko boćanje. Boćanjem se bavim od 2009. godine i kada vam kažem da gotovo svaki dan treniram po osam sati tada ovaj rezultat dobiva još više na značaju, izjavio je Davor Komar.

Za mene boćanje je postala takva preokupacija da imam osjećaj kao da sam u radnom odnosu, jer samo profesionalnim pristupom prema ovom sportu kojim se mogu baviti osobe s najtežim invaliditetom jedino se može donijeti ovakav rezultat, dodao je Davor Komar.

foto: Facebook HSBI, tekst: D.Matić
Izvor: HPO

« »
« povratak
 

Zaklada Paraolimpijac